Den lille side til psykoanalysen

Efteruddannelse, kurser og foredrag

Bog af Jane Bykær: At opdage den anden. På arbejde med det ubevidste mellem to.

Seminar om den evidensbaserede praksis og psykisk virkelighed den 3. nov. 2020

At opdage den anden. Med det ubevidste på arbejde mellem to.

Billede af bogen At opdage den anden af Jane Bykær

 

 

Anmeldelser

 

1.Du kan læse bibliotekernes lektørvurdering her

2. Stig Dankert Hjorts "Det ubevidstes aktualitet" anmeldelse i Psykoterapeuten her

3. Psykolog Eric Allouches anmeldelse i Psykolog foreningens blad

4. Cecilia Hector i Tidskriften Psykoterapi Sverige her 

5. Gudrun Olsen professor i psykologi, Strömstad Akademi, leg. psykolog och leg. psykoterapeut i Socialvetenskaplig tidskrift læs den her

 

 

 

At opdage den anden

Med det ubevidste på arbejde

mellem to

Af Jane Bykær

 

Bogen henvender sig til alle, der har interesse i at blive klogere på vore nære forholds indviklede karakter, på samtalens kompleksitet og vore grundlæggende eksistensvilkår som mennesker. Den henvender sig også til dem, der søger en indføring i psykoanalysen af i dag, nærmere bestemt den freudianske psykoanalyse efter Lacan.

Bogen tager udgangspunkt i de nære forhold: parforhold, forhold mellem søskende og forhold mellem forældre og børn m.fl. Den viser, hvordan vi vikler os ind i hinanden på indviklede måder, og hvordan problemer og kriser står i komplekse forhold til selve viklemåden.

Den viser også, hvordan forholdet i sig selv er et ikke-møde. Mødet derimod er noget tredje, der om muligt kan finde sted i samtalen. Det at opdage den anden er knyttet til dette at opdage de komplekse forviklinger og dette, at noget undslipper os. For at samtalen kan blive et sted, hvor de to kan mødes, må forviklingerne opdages, før de kan bruges til skabe veje der. Samtalens forviklede grundvilkår udredes også i bogen.

Den anden åre i bogen vedrører tiden. Vi lever i en tid, hvor vi forventer, at der findes svar, redskaber og handlingsvejledninger, når livet gør ondt. Men vort forhold til livet og den anden er grundlæggende en kompleks affære. Og da der derfor ikke findes forudgående svar på livets store spørgsmål, som gælder en gang for alle, opstår der et gab mellem forventningerne og vore reelle vilkår. Det efterlader den enkelte med et arbejde med at forbinde sig til verden. Uden et psykisk arbejde, der kan danne forbindelser til verden, sig selv og den anden, bliver den enkelte udsat i forhold til livets mange indgreb og udfordringer.

Bogen kaster lys over vore eksistensvilkår i mødet med verden ved at genopfinde og nyformulere den psykoanalytiske tilgang til kliniske fænomener og hverdagens patologi. Bogen kan således også læses som en introduktion til psykoanalysen af i dag, og den giver sit bud på, hvad denne kan bidrage med til tiden.

Jane Bykær er cand.mag. i idéhistorie, psykoanalytiker og ergo- og psykoterapeut MPF. Hun har i en årrække arbejdet på psykoterapeutisk afsnit på OUH, siden som koordinator og leder i et familiehus og desuden arbejdet med sorg og krise. Jane arbejder nu som privatpraktiserende psykoanalytiker og modtager både individuelle klienter, par og familier – børn, unge og voksne.

 

Jane har tidligere bidraget til en Fandesbestilling bestiling udgivet ved Frydenholm og en rækker artikler og kronikker.

#AtOpdageDenAnden

Bogen kan blandt andet købes her og her

En vase to hoveder

 

Andre små artikler om bogen: 

1. Hvad kan tidens problemer lærer os om, hvem vi er? 

2. Bogen er også en indføring til psykoanalysen

3. Bogen stiller spørgsmål til om "lykken" nu også er lykken? 

4. Bogen handler om rum (psykiske rum) med og uden sted 

 

Jane Bykær har klinik i Odense find den her og tager desuden imod online 

 

Kontakt tilf. 21627569 eller mail: jb@psykoterapi-odense.com

Har du kommentarer eller noget du ønsker at sige i forbindelse med bogen, er du velkommen til at skrive til mig.

272 sider • ISBN 978-87-7237-314-0 Blødt omslag med flapper • Bogladepris 249,95 kr. Forlaget mellemgaard.

#psykoanalyse #samtalen #forhold #atopdagedenaden